Amazon Üzerinden Satış Yapma ve Mağaza Açma

Dünyanın en başarılı şirketleri arasında yıllardır yerini koruyan en büyük e-ticaret sitesi Amazon’da mağaza açıp satış yapmak istiyorsanız ve nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız doğru adrestesiniz. Bu içeriğimizde Amazon’da satıcı hesabı açmak, Amazon’da mağaza açmak için gerekli belgeler ve şartlar, Amazon’da satış konuları gibi temel işleyişler hakkında bilgi alacaksınız.

Amazon Nedir?

1994 yılında kurulan Amazon dünyanın en büyük e-ticaret platformudur. Dünyanın 4 bir yanına ürün satma veya ürün satın alma işlemlerini kurdukları sistemler sayesinde başarılı bir şekilde senelerdir yürütüyorlar. Amazon’un başarısını kısaca özetlemek gerekirse, ona en yakın e-ticaret platformundan 5 kat daha fazla işlem gerçekleştiriyorlar.

Amazon’un nasıl böyle bir başarı sağladığı ve popüler olduğu merakınızı cezbedebilir. Öncelikle Amazon diğer e-ticaret platformlarının aksine satıcılarına iki çeşit satış stratejisi sunuyor. Bunlardan bir tanesini diğer e-ticaret platformlarından alışık olduğunuz gibi site üzerinden kendi mağazanızı açıp ürünleri listeleyerek müşterilere ulaştırmak. Ürünleri müşteriye ulaştırmanın bütün sorumluluğu mağaza sahibi işletmelerde oluyor. Diğer yöntem ise ürünlerinizi doğrudan Amazon deposuna yolluyorsunuz. Siparişler geldiğinde Amazon depo sistemine düşüyor ve Amazon anlaşmalı olduğu kargolar ile ürünlerinizi en kısa sürede ulaştırıyor. Böylece hem depolama hem kargolama masraflarından üreticiler kurtulmuş oluyor. Amazon’un bu sistemi sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun başka kıtada satış yapma imkanına üreticiler sahip olmuş oluyor.

Amazon Mağazası Nasıl Açılır?

Amazon’da satış yapabilmeniz için takip etmeniz gereken birçok adım var. Unutmamanız gereken gerekli şartları sağlamaya çalışırken biraz yorulabilirsiniz ama asla pes etmeyin. İlk uyarımızı yapalım Amazon türkçe dil desteği sağlamadığı için İngilizce konusunda hassasiyet göstermenizde fayda var. Otomatik türkçe çeviri aygıtları kullanarak kullanım kolaylığı sağlamak da diğer bir seçenek olarak aklınızda kalsın.

Amazon’da satış yapmak istiyorsunuz ilk yapmanız gereken şey amazon satıcı hesabı açmak. Sellercentral.amazon adresinden satıcı hesabı açıp adım adım bilgilerinizi doldurmanız gerekiyor. Yüklediğiniz belgeler ve bilgiler Amazon tarafından onaylandıktan sonra ürünlerinizi listeleyip satış yapabilirsiniz.

Amazon Mağazası Açmak için Gerekli Belgeler Nedir?

Amazon mağazası açmak için sahip olmanız gereken belgeler;

  • Firma Belgeleri; İşletme türü, şirket sicil numarası, Mersis no, şirket vergi numarası ve şirket adres bilgileri bu belgelerin içinde olmalı.
  • Telefon Numarası; Aktif olarak kullandığınız telefon numarası hem gerekli iletişimin sağlanması hemde hesabınızın güvenliği açısından onay mesajları atmak için kullanılır.
  • Kredi Kartı Bilgileri; Banka hesap bilgilerindeki adresleri, amazon hesabı adresleri bu belgeler karşılaştırılarak onaylanır. Eğer hesabınızda yeterli miktarda bakiye yoksa satış ücretleri bu karttan tahsil edilir.
  • Kişisel Belgeler; Kimlik bilgileri. Bazı durumlarda kimlik belgesinin noter onaylı çevirisi istenebilir.
  • Banka Hesap Bilgileri; Satışlardan elde edilen gelirin yönlendirilmesi için banka hesabı göstermeniz gerekiyor.

Bu belgeleri sağladıktan sonra Amazon’da mağaza açmak için aylık ödeme yapmanız gerekiyor. 2021 Amazon mağazası aylık ücreti 40 dolar. Ayrıca satış yaptığınız ürünün kategorisine göre belirli miktarlarda Amazon’a komisyon ödüyorsunuz.

Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?

Amazon’da satış yapmak karmaşık gözükse de aslında oldukça kolaydır. Bir kere öğrendikten sonra gerisinin çok kolay geleceğine emin olabilirsiniz.

  • Ürününüzü listelerken gerekli olan bilgileri olabildiğince titiz ve ayrıntılı bir şekilde girin. Ne kadar fazla bilgi girerseniz ürününüzün müşterilere gösterilme oranı o kadar fazla artacaktır.
  • Ürününüzün bilgilerini girdikten sonra anahtar kelimesi çalışması yapmanız gerekiyor. Satmak istediğiniz ürünü kullanıcılar nasıl aratıyorlar? Bu bilgilere ulaşarak anahtar kelimelerinizi bu dikkat doğrultusunda girmelisiniz.
  • Amazon reklamlarından ve kampanyalarından yararlanarak ürünlerinizin satış oranlarını oldukça fazla artırabileceğinizi unutmayın.
  • Bu işlemler bittikten sonra ürünün satılmasını bekleyin. Satış işlemlerinin tümünde Amazon size bilgilendirme yapacak.
  • Bilgilendirme sonrası Amazon FBA sistemine kaydolduysanız, ürünleriniz Amazon deposundadır. Amazon direkt olarak müşterilere ürününüzü kendisi yollar. Eğer kayıtlı değilseniz ürünü müşteriye kendiniz kargolamanız gerekir.
  • Müşteri ürünü aldığını onayladığında satış işleminden kazandığınız ücret hesabınıza aktarılır.

Amazon’da Satış Yapma Yöntemleri Nelerdir?

Amazon satış yapmak isteyen kişilere ve şirketlere çeşitli yöntemler sunan kolaylaştırıcı bir e-ticaret platformu. Gelin bu yöntemlere kısaca bakalım.

  1. Amazon FBA Sistemi

Amazon FBA sistemi, ürünlerinizi toptan olarak Amazon deposuna yollayıp, sipariş geldikçe Amazon tarafından kargolanmasına sürecine verilen addır. Böylece hem depolama hem de kargolama işlemlerinden kurtulmuş olan satıcılar daha rahat bir şekilde hizmet verebiliyorlar. Bu sistemin avantajları daha düşük kargo ücreti, diğer sistemlere göre daha az komisyon oranları ve daha düşük depolama ücreti sağlanıyor. En büyük avantajı ise Amazon Prime satıcısı oluyorsunuz. Böylece Amazon üzerinde oldukça fazla satın alma işlemi gerçekleştiren kişilere ürünleriniz daha fazla gösterilerek satış oranlarınız katlanıyor.

  1. Amazon Mechant Fulfill Sistemi

Bu sistem diğer e-ticaret platformlarından alışık olduğunuz gibi site üzerinden kendi mağazanızı açıp ürünleri listeleyerek müşterilere ulaştırmak. Ürünleri müşteriye ulaştırmanın bütün sorumluluğu mağaza sahibi işletmelerde oluyor. Amazon’a depolama ve kargolama ücreti ödemiyorsunuz. Kendi ayarladığınız şirketlerle bu işlemleri halletmeniz gerekiyor.

  1. Amazon SFP Yöntemi

Ürünlerinizi göndereceğiniz ülkede Amazon deposu hariç depolar kullanarak Amazon’un belirlediği kargo firmalarıyla çalışma sistemidir. Bu yöntemle FBA sistemine kaydolmadan Amazon Prime abonelerine ulaşabilirsiniz.

Amazon Komisyon Ücretleri

Amazon’da ödeyeceğiniz komisyonlar satmak istediğiniz ürünün kategorisine göre belirlenir. Amazon ürün kategorilerine göre komisyon ücretleri;

Kategori Amerika
Bebek ürünleri (Kıyafet hariç) %8 ila %15
Güzellik ürünleri %8 ila %15
Bira, şarap ve alkollü içecekler 10%
Kitaplar, müzik, VHS, DVD 15%
Kamera ve fotoğraf makineleri 8%
Cep telefonu 8%
Giyim, ayakkabı, aksesuar 17%
Tüketici elektroniği 7%
Elektronik aksesuarları %8 ila %15
Mobilya ve dekor %10 ila % 15
Bakkal ve gürme %8 ila %15
Sağlık ve kişisel bakım %8 ila %15
Mobilya 15%
Bakkal ve gürme %8 ila %15
Sağlık ve kişisel bakım %8 ila %15
Endüstriyel araçlar ve aletler 12%
Takı, mücevher %5 ila %20
Seyahat aksesuarları, bavul 15%
Müzik aletleri 15%
Ofis ürünleri 15%
Yazılım 15%
Bilgisayar 6%
Spor ve dış mekan 15%
Video oyunları, aksesuarlar, konsollar %8 ila %15
Saatler %3 ila %16
Diğer 15%
Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları
  • Amazon dünyaca ünlü bir e-ticaret sitesi. Kullanıcılar burada alışveriş yaptığında güven problemi çekmezler. Bu sayede sizde satış işlemlerinizi Amazon güvencesi ile daha verimli bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.
  • Amazon’a kaydolarak Amazon’un sahip olduğu bütün altyapı hizmetlerinden faydalanabileceksiniz. Kargo, ödeme yöntemleri, depolama gibi birçok kolaylıktan yararlanabilirsiniz.
  • Milyonlarca kullanıcının günlük olarak giriş yaptığı bir e-ticaret platformunda çok geniş kitlelere ulaşabileceksiniz.
  • Satış yaptığınız ürünlerin sayfalarında kullanıcı sorularına yanıt verebilecek ve geri bildirim puanları ile daha fazla öne çıkabileceksiniz. Böylece satış oranları büyük ölçüde artma eğiliminde olacak.
Amazonda Satış Yapmanın Dezavantajları
  • Amazon çok büyük bir pazar olduğu için o ölçüde üreticilerin de dikkatini çekiyor. Oldukça fazla üreticilerle rekabete hazır olmanız gerekiyor. Reklam çalışmaları, müşteri memnuniyeti ve yorumları çok önemli. Başarılı olabilmeniz için çok fazla efor sarf etmeniz gerekiyor.
  • Amazon size büyük bir müşteri ağı sağladığı için aylık mağaza ücreti ve satış yaptığınız ürün başına komisyon ücreti kesiyor. Bu kesintiler karlılık oranını düşürebilir. Fiyatlandırmalarınızı yaparken bu kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Amazon’da satış yaptığınızda normal bir satıcı olarak gözükeceğiniz için markanızını tanıtımını yapamazsınız. Bu yüzden marka aidiyeti oluşturmanız bir hayli zorlaşacak.
  • Müşterilerle ilişkileri tamamen Amazon kurmaktadır. Bu verileri kullanma imkanı sunulmuyor. Bu yüzden müşteriler ile ilişki geliştirme veya retargetin çalışmaları yapma imkanınız bulunmuyor.